Data Gaps in waveform

Hi, I have recently realized gaps in data collected using RS3D (gif attached). Please advise on what could be the issue.

RSH.RA666.2021-09-30T12_52_34.logs.tar (3.3 MB)

Hello James,

Thank you for posting the logs from your Shake. From them, it appears that there are transmission errors between the sensors and the Shake boards. An example is in this log file:

2021 273 12:52:30>>	buf: { ”ÿOkˆ
2021 273 12:52:30>>	]¤ES'÷EI I]Š'•E'AA0JE
2021 273 12:52:30>>	y ”EŒJ]ŠÅL]ª
2021 273 12:52:30>>	QAºEBaƒaà[ ‘UҁU]™ªQ!IIàEa WÑ‘ÿQŠ
2021 273 12:52:30>>	Uc‘BQ+%‘U+
2021 273 12:52:30>>	uY‚RQIYàÔQ UÑ‘EMÄU
2021 273 12:52:30>>	USDBQ›%‘UU]TE
2021 273 12:52:30>>	TS‚RQ»$U+
2021 273 12:52:30>>	ôY UEMÅE
2021 273 12:52:30>>	T[TBQñDIàES Sª
2021 273 12:52:30>>	5a‹E…¶ÔEU„E
2021 273 12:52:30>>	cUBQË
2021 273 12:52:30>>		16119	482
2021 273 12:52:30>>	No Data has been received from the MCU in 12 read attempts.It appears the MCU is not transmitting data.  This is a fatal condition and should be investigated if this condition persists!
2021 273 12:52:30>>	Data has been successfully received, fatal condition resolved.
2021 273 12:52:30>>	No Data has been received from the MCU in 12 read attempts.It appears the MCU is not transmitting data.  This is a fatal condition and should be investigated if this condition persists!
2021 273 12:52:30>>	Data has been successfully received, fatal condition resolved.

Please verify that all the connections between the sensors and the blue Shake board, and between the Shake board and the Pi board underneat are solid. If your Shake is outside in an enclousure, please verify that the enclosure is still keeping the moisture outside, and that the connectors are still in nominal shape (without visible deposits).

There are also some NTP services (time synchronization) errors:

2021 273 12:50:49>>	Time adjustment M0: HARD RESET.  This will result in a one-time time-tear.
2021 273 12:50:49>>	5.0: NTP Time (Init): NTP:	1633006248.909327030
2021 273 12:50:49>>	5.2: NTP Sync (HARD): VEL Before: 1633006118.401000023	After: 1633006248.648999929	Diff: 130.247999907

This can also cause gaps on data transmission, so please check that the internet connection of your Shake is stable without drops in signal quality (since I see that your Shake is connected via WiFi).

Thank you.

I have seen the same in RS4D and it is a problem with power supply.
The RS3D may be reporting insufficient voltage in /var/log/kern.log

Alejandro

1 Like